Namizni nogomet, več kot le igra!

Namizni nogomet je več kot le igra. Je trdo delo, ki je nagrajeno z rezultatom prvega mesta. Je sprostitev za mladostnike, ki si lahko popestrijo prosti čas. Je vztrajnost za otroke, ki premagajo vsako oviro. Je tekmovalnost za najmlajše, ki si na vse moči želijo zadeti gol. Je zabava v igranju na uradnih namizno nogometnih mizah. Je ŠPORT, ki povezuje in združuje. Preberite si navdihujočo zgodbo ajdovskega društva ŠKD Črn Plamen, ki uspešno širi kulturo igranja namiznega nogometa pri nas.

Zgodba društva ŠKD Črn Plamen se je začela pred šestimi leti in se še vedno nadaljuje s ciljem širjenja kulture igranja namiznega nogometa. Letos se je šest posameznikov, ki jim namizni nogomet pomeni nekaj več, združilo in pripravili smo projekt z naslovom »Namizni nogomet je več kot le igra!». S pomočjo Mladinskega kulturnega centra Hiša mladih (MKC Hiša mladih) smo se prijavili na razpis, kjer so našemu projektu bila odobrena nepovratna sredstva iz programa Evropska solidarnostna enota v sklopu nacionalne agencije MOVIT. Projekt je trajal pol leta z začetkom v januarju letos in zaključkom v juliju, glede na to da je to naš prvi projekt, lahko po vtisih udeležencev potrdimo, da zagotovo ni zadnji.

Je trdo delo. Projekt smo začeli s Primorsko kalčeto ligo, ki jo naše društvo organizira in izvaja že drugo leto zapored. Liga poteka od julija do marca v celotni Vipavski dolini, kjer se navdušenci nad namiznim nogometom srečujemo in tekmujemo. Za dobro izpeljan turnir je potrebno trdo delo, ki je sestavljeno iz usklajevanja, dogovarjanja in vodenja turnirjev. Turnirji se igrajo v dvojicah, kjer se zbirajo tudi točke, na koncu pa najboljši igralec prejeme še unikatno nagrado za najboljšo igro v sezoni.

Je sprostitev. Ključne aktivnosti projekta so bile delavnice, namenjene mladim z manj priložnostmi, ki pa so v igranju namiznega nogometa doživeli še kako veliko priložnosti. Delavnico smo pripravili za Projektno učenje mladih (PUM-O Ajdovščina), kjer so udeleženci spoznali osnove pravil namiznega nogometa, se seznanili s tem da se »ročk res ne sme vrteti«, kako izgleda zviti kačji strel (eng. Snake shot) in se v igranju pomerili z in proti državnim reprezentantom. V prostem času lahko tako nadgradijo svojo igro in si popestrijo marsikatero urico.

Je vztrajnost. Druga delavnica je bila tudi za nas prav posebno doživetje, pripravili smo jo za otroke iz Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava (CIRIUS Vipava), ki so z navdušenjem spremljali našo predstavitev namiznega nogometa. Prednosti igranja namiznega nogometa je veliko: izboljšuje koordinacijo rok in oči, spodbuja hitre premike ter pozornost v vsakem trenutku. Otroci so hitro poprijeli za ročke, se pomerili med seboj in pri tem veselo in glasno navijali. Pokazali so, da se pri igranju namiznega nogometa nikoli ne vdajo in da je vsaka ovira premagljiva.  

Je tekmovalnost. Ker v MC Hiši mladih poteka počitniško varstvo za otroke od prvega do četrtega razreda, smo se v sodelovanju z Medobčinskim društvom prijateljev mladine Ajdovščina (MDPM Ajdovščina) odločili popestriti tudi njihovo dopoldne. Razigranim otrokom smo pripravili turnir mešanih parov, ki se je zaključil šele ob zvokih prihajajočega kosila. Tekme so se igrale v mešanih dvojicah, kar pomeni da vsakič dobiš drugega soigralca in nasprotnika. Lahko si predstavljate kako neučakani so bili otroci, da bi izvedeli s kom igrajo naslednjo tekmo in kdo je njihov nasprotnik. Tekmovalnost je bila izrazito prisotna, kar tudi potrjujejo vsi nasmehi na nagajivih obrazih in vse solze ob dobljenem golu, jeza ob izgubljeni žogi in neizmerna sreče rdečih ličk ob zmagi, ki jo pospremil širok nasmeh. Prisotna so bila čustva, ki so sestavni del vsakega športa.

Je zabava. V Trening centru namiznega nogometa Trojane so na voljo uradne mize, ki se uporabljajo na mednarodnih tekmovanjih. S skupino mladih smo se z avtobusom odpeljali na celodnevni izlet in pripravili turnir na vseh razstavljenih mizah. Udeleženci so se na vseh mizah tudi pomerili in tako spoznali razlike med njimi. Ker se mize razlikujejo tako v materialu podlage, trdoti žogice in obliki igralnih figur, vsaka miza omogoča nekoliko drugačen stil igre. Izmed vseh miz vsak najde sebi primerno, najbolj zabavno in tisto na kateri se počuti domače.

Je šport. Projekt smo zaključili z odprtjem razstave 19. julija 2019, ki bo na ogled v galeriji MC Hiše Mladih še vse do konca avgusta. Razstavili smo slike iz vseh dogodkov, sami pa lahko občutite čustva, ki smo jih doživljali mi. Vabljeni na ogled razstave in kakšno partijo »kalčeta«, saj sta trenutno za igranje na voljo dve uradni mizi. Namizni nogomet je več kot le igra! Je zabava. Je sprostitev. Je tekmovalnost. Je vztrajnost. Je trdo delo. Je ŠPORT.

Posted in Novice, Slideshow.