Predstavitev mize #3 – Fireball

Ob tej priliki še enkrat ponavljamo, da se bo turnir igral na FA-BI mizah in bodo, v tej seriji predstavljene mize, tam na voljo za prosto igranje, kar pomeni, da boste lahko igrali po mili volji in rezultati na teh mizah ne bodo vplivali na vaše rezultate na turnirju. 😉

Obljubljena novost – Fireball. Mizo izdelujejo na Kitajskem in je bila leta 2012 potrjena kot ena izmed petih uradnih miz s strani ITSF. V Sloveniji je takšna miza samo ena in jo ima v lasti Zveza namiznega nogometa Slovenije (www.znns.si). Miza je precej masivna in se ne guga tudi med grobim igranjem.
PREDNOSTI:

Žogica: Vsaka od uradnih miz ima svojo žogico, ki je posebej izdelana za vsako miz. Tako ima tudi Fireball svojo oranžno žogico, ki je mehkejša kot žogica na FABIju, ampak trša kot recimo na Tecballu. Ponuja nam dovolj oprijema, da lahko igramo tehnično igro, še vedno pa manj kot že opisana Roberto Sport in Tecball.

Stil igranja: Stil igranja je precej samo svoj in se težko primerja s katerokoli drugo mizo. Žogica se zaradi precej mehkih zidov precej odbija in zato jo je včasih izjemno težko loviti. Na mizi lahko igramo vse moderne tehnike (snake shot, pin shot), pravtako pa lahko igramo staro šolo (tik-tak). Igra na petki je precej odvisna od stila igralca, ampak za začetnike je veliko lažji in učinkovitejši tik-tak stil podajanja. Brush in chip podaje morajo biti izvedene do potankosti, drugače na žogici nimamo dovolj oprijema in nam žogica uide.

Velikost gola: Gol je v primerjavi s FABIjem vsak 5 cm večji in zato za golmana precejšen zalogaj. Seveda so veseli nasprotniki, saj imajo na voljo precej velik gol.

Klančina ob stranicah: Na kratko, ne obstaja. Klančine na Fireballu ni in je podlaga popolnoma ravna. Izjema so le vogali pri golmanih, kjer je sama podlaga vzdignjena in tako žogica ne odskakuje, če prileti v kot.

Prevažanje in montaža: Po mojem mnenju najboljša miza za prenašanje in montažo. Ležaji igralnih palic se odvijejo v pičlih 10 sekundah in že lahko palico odstranimo. Noge mize so narejene kot tečaj na vratih in se lahko pospravijo pod mizo brez, da bi jih bilo potrebno odmontirati. Na vseh 4 vogalih ima miza tudi odprtine za žogice, ker je zelo priročno za prenašanje mize, saj jo lahko na vsakem vogalu primemo in tako ni problema z oprijemom. Miza ni najlažja, ampak težo upraviči s prijaznostjo do prevažanja.

SLABOSTI:

Golman in gol: Ker je gol tako velik in se lahko golman vrti okrog svoje osi je hitro leteče žogice težko loviti in kaj rado se nam zgodi, da se nam žogica odbije v gol. Druga pomanjkljivost pri golu je ta, da nam žogica lahko uide med prečko in golmanom, če le-ta ni popolnoma pravilno postavljen.

Odbijanje žogice: Žogica se ob zelo močnemu udarcu brezglavo odbija po mizi in ji težko sledimo. To lahko doprinse k zabavi pri igranju, včasih pa nas spravlja v obup, ko lovimo take žogice, sploh na turnirjih.

Števci za gole: Števci so magnetni, ker zelo priročno včasih pa nam zna povzročati sive lase. Kroglice, ki so namagnetene se včasih zavrtijo in se nočejo premakniti v smer kamor želimo. Takrat je porebno kroglico obrniti, da sta magnetna pola prav obrnjena.

Miza je zelo zanimiva, ampak zna začetnike spravljati ob živce zaradi velikih golov in brezglavega odbijanja žogice. Ker miza omogoča tehnično igro jo imajo seveda radi tudi profesionalni igralci, ki s prilagajanjem na stil igre ne bodo imeli problemov. Po mojem skromnem mnenju, je miza po nekaj odigranih igrah lahko precej zanimiva za igranje, tako za začetnike, kot tudi za igralce, ki se z namiznim nogometom ukvarjajo že več časa.

 

 

Posted in Novice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *