Double Elimination, repasaž, dvojno izpadanje… sistem igranja z veliko imeni

Najverjetneje eden izmed najbolj uporabljenih in igranih sistemov v namiznem nogometu in prav za prav v ogromno drugih športih je prav sistem repasaža ali dvojne eliminacije. Sistem je izjemno preprost za vpisovanje in vsakemu tekmovalcu ali ekipi omogoča izgubo vsaj ene tekme preden izpade iz tekmovanja ali po domače odigrali boste najmanj dve tekmi.

Sistem dvojne eliminacije. Vir: www.printyourbrackets.com

Na zgornji sliki je primer sistema dvojne eliminacije za 4 ekipe. Kot lahko vidimo se v vrhnja 4 polja vpišejo imena ekip/tekmovalcev in tako na začetku dobimo dve tekmi – tekmo številka 1 ter 2. Na spodnjem delu drevesa ti. loosers side, loosers bracket ali stran poražencev pa so vidne oznake L1, L2 in L3. Tja se vpišejo poraženci tekem številka 1 in 2. V polje L3 se seveda vpiše poraženec tekme številka 3. Zmagovalca tekem 1 in 2 tako ostajata na zmagovalni strani in se spopadeta med seboj v tekmi številka 3. Zmagovalec te tekme nato nadaljuje v tekmo številka 6, poraženec pa zasede pozicijo L3. Tam se pomeri z zmagovalcem prve tekme na strani poražencev (tekma številka 4).  Poraženec te tekme se poslovi od tekmovanja, zmagovalec pa nadaljuje v finale. Ker pa je VSEM tekmovalcem dovoljen en poraz in tekmovalec/ekipa, ki do finala pride na zmagovalni strani tega poraza še ni doživela, se lahko v finalu odigrajo dve tekmi. Ko prvo tekmo dobi tekmovalec/ekipa, ki je do finala prišla na strani poražencev se s tem izpolni “bonus” (možnost enega poraza) ekipe, ki je do finala prišla na strani zmagovalcev. Sedaj imajo obe ekipi po en poraz in v drugi tekmi se pomerijo še enkrat za končnega zmagovalca tekmovanja. 

Ker pa verjamem, da vas je vse tole pisanje utrudilo vam prilagam še kratko animacijo delovanja sistema dvojne eliminacije.

Animacija delovanja sistema dvojne eliminacije

Animacija delovanja sistema dvojne eliminacije

V zgornji animaciji je prikazano delovanje sistema dvojne eliminacije s štirimi ekipami. Koraki si sledijo takole:

  1. Prijavljene ekipe so vpisane v sistem, na vrhnji ti. zmagovalni strani
  2. Ekipi A in C izgubita svojo prvo tekmo zate se preselita v spodnji del sistema ti. stran poražencev
  3. Ekipa C izgubi svojo drugo tekmo (na strani poražencev) in tako izpade iz tekmovanja
  4. Ekipa D izgubi svojo prvo tekmo v drugem krogu tekmovanja in se tako preseli na stran poražencev kjer se pomeri proti ekipi A, ki je zmagal proti Ekipi C
  5. Ekipa D premaga Ekipo A in napreduje v finale proti ekipi B, ki še ni izgubila nobene tekme
  6. Ekipa D v malem finalu premaga Ekipo B in tako je izpolnjen “bonus” (možnost enega poraza) za ekipo B
  7. V velikem finalu Ekipa D ponovno premaga Ekipo B in tako je Ekipa D zmagovalec turnirja

Upamo, da smo vam vsaj malo razjasnili delovanje sistema dvojne eliminacije. Upamo, da bomo s takimi in podobnimi objavami tudi razbili kakšen mit in predvsem strah, ki ga imajo novi igralci ob obiskovanju turnirjev.

Se vidimo za mizami!

TomazČ
Predsednik ŠKD Črn Plamen

Posted in Novice.