Kako narediti turnir z neparnim številom prijavljenih ekip

Pogosto se srečujemo s problemom, da se na turnirje prijavi neparno, liho število tekmovalcev ali ekip. V kolikor želimo hkrati uporabiti sistem enojne eliminacije nam to lahko povzroča težave. Ampak zakaj?

Večina športov, ki jih spremljamo ima v tej fazi tekmovanja parno število ekip… 4, 8, 16 so števila, ki tvorijo lepo drevo eliminacijskega dela turnirja.

Primer sistema enojne eliminacije za osem ekip.
Source: printyourbrackets.com

Zato smo morda dobili občutek, da je tak sistem možno izpeljati samo s parnim številom ekip, kar pa sploh ne drži. Zgornje eliminacijsko drevo zlahka razširimo tako, da na eno izmed “vej” sistema dodamo eno tekmo oz. ustvarimo dodatno kolo v katerem sodelujeta samo dve ekipi. Takšno drevo potem izgleda takole:

Eliminacijsko drevo za 9 ekip Vir: printyourbrackets.com

Eliminacijsko drevo za 9 ekip, ki ima dodano “vejo” oz. kolo
Vir: printyourbrackets.com

 

Kot lahko vidite je rešitev preprosta saj se na začetku doda tekma, ki nam pomaga, da lahko izpeljemo tak sistem tudi z neparnim številom ekip. Seveda lahko tudi na druge “veje” drevesa dodate dodatno tekmo in tako pokrijete še ostale neparne kombinacije npr. 11, 13 ali 15 prijavljenih ekip (seveda lahko tudi več ali manj, princip se ne pokvari :)). 

Seveda, to pomeni, da ena izmed ekip prvo kolo počiva saj čaka na zmagovalca tekme, ki smo jo dodali na začetku. Tej ekipi lahko npr. plačate pivo. 🙂

Za lažjo organizacijo in vodenje turnirja brez potenja pa vsekakor priporočamo spletno stran www.printyourbrackets.com kjer si lahko povsem brezplačno prenesete in natisnete sisteme za turnirje vse od 3 pa vse do 128 prijavljenih ekip.

Posted in Novice.